Почетна

назад до:"Почетна"

Манастирите св. Роман, Ѓунис,Тумане и Манасија 28/29.08.21


 

28.08.2021

Поаѓање во 05 ч од пред агенција Бран за Србија.Пристигнување во  манастирот Тумане од 14-ти век, задужбина од косовскиот јунак Милош Обилич-кој ловејќи во густите шуми го ранува несакајќи светиот пустињак Зосим,кој му вика “ТУ МЕ МАНИ и пусти ме да умрем”.Тогаш Милош ја почнува црквата да ја гради, но Кнез Лазар го праќа Милош на Косово каде погинува.Во негова чест народот го изградува и го нарекува Тумане, а моштите од светецот Зисим се во манастирот.Потоа на 12км. од Тумане се оди за најголемата Европска клисура Ѓердап,каде се посетува Средновековната тврдина Голубац од 14-ти век.Заминување за Параќин,сместување во хотел.Вечера.Вечерта слободно време за прошетка во центарот на градот. Ноќевање.

29.08.2021

Појадок. Поаѓање за Манастирот Манасија или Ресава еден од најзна- чајните споменици на српската средновековна култура. Се гради 1407-1418 г. посветен на Св. Троица опкружен со високи зидини кои служеле за одбрана. Потоа се упатуваме за Ресавската пештера која е заштитен споменик на природата. Таа е една од најзначајните пештери во Србија стара 80милиони год.,украсена со сталагмити и сталактити.Продолжување за манастирот Св. Роман – посветен на Благовештение на Пресвета Богородица од 1020 г. Во него монахот Роман – ученик на Св. Климент Охридски го минал својот живот. Св. Николај Велимирович за св. Роман има напишано: со неговите молитви слепите гледаат, глувите слушаат, сакатите проодуваат, обземените со лошите демони се прочистуваат. Потоа посета на Манастирот Ѓунис со црк. Покров на Пресвета Богородица. Ова свето место е откриено 1898 г., кога Пресв. Богородица се јавила на 13 г. Милојка Јоциќ, фрлајќи стомна со вода на камен, благословувајќи го изворот од кој потекла вода и за кој прорекла дека ќе исцелува болни. Заминување за МК и пристигнување во Прилеп во доцните вечерни часови.                 

ЦЕНА: 3600 ден.

Во цената се вклучени следните услуги:

автобуски превоз на дадената релација според Протоколот за превоз             

1 ноќевање со појадок и вечера во хотел Петруш со 3*

– посета на: Ман.Ѓунис, Св. Роман, Манасија, Ресавската Пештера и тврдина Голубац

– организација и придружник на патувањето

Во цената не се вклучени следните услуги:

– задолжително здравствено патничко осигурување – 100 ден до 65 год,

– влезници за локалитетите    

Напомена: Рок на пријавување до 20.08.2021 година.


назад до:"Почетна"

Новости

12.05.2017

НАЈУБАВИ ПЛАЖИ НА СИТОНИЈА


Топ 10 најубави плажи на Ситонија, вториот крак на Халкидики, кои ќе ви станат едни од омилените.

повеќе

05.11.2016

КАКО ПАТУВАЊАТА НЕ ПРАВАТ ПОДОБРИ ЛИЧНОСТИ ?


Патувањата секој ги доживува на различен начин, но со сигурност на сите ни влијаат и повеќе од одлично.

повеќе

12.05.2016

10 дена на море прават чудо за вашето тело и душа


Што точно ви носи летувањето на море?

повеќе