Почетна

назад до:"Почетна"

ВЕЛИГДЕН - КАПАДОКИЈА - АНКАРА - БУРСА


                                                                                                             БИТОЛА-АНКАРА

1 ден 15.04.2020 Поаѓање за  Анкара во 17 часот.  Патот води преку Грција. Ноќно патување со попатни паузи...

                                                                                                    АНКАРА

2 ден 16.04.2020 Пристигнување во Анкара и сместување во хотел. Посета на централниот плоштад со коњаникот Ататурк-таткото на турците.                                                                                                                                                                                                                       Вечера. Ноќевање. 

                               АНКАРА-КАПАДОКИЈА

3 ден 17.04.2020       Појадок. После појадокот факултативна посета на Мавзолејот на Ататурк-основачот на новата светска република. Исто така се посетува Мавзолејот на Анадолските Цивилизации-уникатна колекција на експонати од палеолитот и неолитот-наоѓалишта од хатите и фригијците. Се посетуваат и остатоците од старата тврдина на градот. Во попладневните часови се упатуваме кон Кападокија со попатна фотопауза на Соленото Езеро-Tuz Golu- второто најсолено езеро во светот. Пристигнување во Кападокија во вечерните часови. Сместување во хотел.                                                                                                                                                                                                                                                                       Вечера. Ноќевање.                                                                                     КАПАДОКИЈА

4 ден 18.04.2020       Појадок. После појадокот се посетува Музејот на отворено - Националниот Парк Goreme кој уште од древноста бил центар на раното христијанство. Огромниот манастирски комплекс во Goreme ни прави впечаток со својот префинет живопис, сјајно сочуван во текот на вековите, благодарение на непропустливоста на варовниковите карпи и постојаната температура во просториите. Тука се наоѓаат познатите цркви: „Црквата на јаболкото”, „Темната црква”, Црквата „ Св. Варвара”, „Црквата со змијата” , кои истите ќе ги посетиме. UcHisar е најпрочуен карпест замок во Кападокија, од чиј што врв се отвара неповторлива панорамска глетка. Се наоѓа на највисоката точка, тунелите и галериите во внатрешноста на самиот замок се поврзани меѓу себе. UcHisar е една од највпечатливите туристички атракции и симбол на архитектонските чуда во Кападокија. После тоа ја посетуваме една од најстарите населби Avanos позната по винарството и по традицијата на рачното ткаење на килими. Градот исто така е познат  и по грнчарството – занает кој успеал да се зачува од времето на древните хати. Постои можност за посета на грнчарско атеље. Враќање во хотелот. Вечерта факултативна посета на ресторан со ориентални танци.                                                                                                                                                                                                                    Вечера. Ноќевање.

                                                                              КАПАДОКИЈА-БУРСА

5 ден 19.04.2020       Постои можност за летање со балон. Појадок.  После појадокот го напуштаме хотелот  и ќе го посетиме стариот подземен град Kajmakli кој што е сместен на 8 спрата со: кујни, коњушници, визби, винарии, мензи, извори на вода. Kajmakli е откриен во 1938 година, а како туристичка атракцијае отворен од 1964 година. Спуштајќи се низ неговите длабочини по близу 100 тесни и наклонети тунели уште еднаш ќе ни направат впечаток работилниците, магацините, вентилацијата и канализацијата на овој уникатен подземен град.  Во попладневните часови се упатуваме кон Бурса во вечерните часови. Сместување во хотел.                                                               Вечера.   Ноќевање.                      

                                                                           БУРСА-МАКЕДОНИЈА

6 ден   20.04.2020     Појадок.  Напуштање на хотелот  и разглед на градот:  познатиот Чинар во Бурса стар 700 год, познатиот центар на трговијата Коза Хан каде што има можност да се видат: шалови, шарпи, патеки, чанти и многу други униктни рачни изработки. Исто така ќе го посетиме плоштадот Топхане од каде што се пружа прекрасен панорамски поглед кон Бурса. На ова местосе гробовите на основачите на Османлиската Империја – Осман и Орхан Гази. После тоа слободно време за индивидуален разглед и шопинг.  Во вечерните часови се упатуваме кон Македонија со попатни паузи.                                                                                                                                                                                                                                                                                               БИТОЛА

7 ден  21.04.2020     Пристигнување во Битола во утринските часови...                                                                                                 Крај на програмата.               

                                          Цена : 13.100,- денари

 

                Можност за плаќање на рати со кредитна картичка.

                                                       

Во цената е вкалкулирано:

-       Превоз со лиценциран високо-туристички автобус

-       Сместувањ во хотели со 4* на база 4 ноќевања со појадок и вечера  

-       Разгледи на Анкара, Кападокија и Бурса со локални водичи 

-       Организација и водство на екскурзијата

 Во цената не е вкалкулирано:

-       Музејот на Анадоклиските цивилизации – 15 еур

-       Подземниот град Кајмакли – 10 еур

-       Манастирскиот комплекс Goreme – 15 еур

-       Тврдината  Uc Hisar – 5 eur

-       Долината Zelve – 10 eur

-       Факултативна вечера (Кападокиска вечер – пијалок + апетисани + превоз) – 30 eur


назад до:"Почетна"

Новости

12.05.2017

НАЈУБАВИ ПЛАЖИ НА СИТОНИЈА


Топ 10 најубави плажи на Ситонија, вториот крак на Халкидики, кои ќе ви станат едни од омилените.

повеќе

05.11.2016

КАКО ПАТУВАЊАТА НЕ ПРАВАТ ПОДОБРИ ЛИЧНОСТИ ?


Патувањата секој ги доживува на различен начин, но со сигурност на сите ни влијаат и повеќе од одлично.

повеќе

12.05.2016

10 дена на море прават чудо за вашето тело и душа


Што точно ви носи летувањето на море?

повеќе